Aurinkosuojaa ikkunoihin – pääsykielto haitalliselle UV-säteilylle

Auringon UV-säteilyn petollisilta haittavaikutuksilta terveydelle ja omaisuudelle ei pääse pakoon edes sisätiloissa. Aina voi toki vetää verhot ikkunoiden eteen, mutta kuka haluaa elää ja työskennellä koko ajan vain keinovalossa? Auringonsuojakalvot blokkaavat tehokkaasti ikkunoista huoneisiin pyrkivän ultraviolettisäteilyn, mutta päästävät samalla näkyvän valon sisälle.

Laadukkaimmat UV-säteilyn suojaukseen suunnitellut auringonsuojakalvot suodattavat yli 99 prosenttia auringon UV-säteilystä 300 ja 385 nanometrin aallonpituuden välillä. UV-suojaus on tehokasta aina 400 nanometriin asti. Juuri tästä muodostuu ns. museokalvojen ero tavanomaisiin kirkkaisiin UV-kalvoihin: standardikalvojen UV-suojaus heikkenee nopeasti 370 nanometrin aallonpituuden jälkeen.

Missä ja miksi tehokkaita aurinkosuojakalvoja tarvitaan?

Suomalaisista monet kuuluvat herkkään ihotyyppiin, joille UV-altistus on haitaksi. Aurinkoisen päivän työskentely tai oleskelu tavallisten ikkunapintojen vieressä on paitsi epämiellyttävää, myös terveysriski monelle. Kodit, koulut, toimistorakennukset, sairaalat ja hoitolaitokset – tässä on muutamia esimerkkejä, joissa ikkunalasien UV-suojaus olisi erittäin tärkeää.

Terveysongelmien lisäksi UV-säteily vaurioittaa omaisuutta. Pikku hiljaa se haalistaa ja vaurioittaa salakavalasti sisustusta, kankaita, pintamateriaaleja ja taideteoksia. Museoissa on nähty miten valo on häivyttää taidemaalausten kirkkaita värejä. Samoin näyteikkunan taakse pidemmäksi aikaa jätetty tuote voi yllättävän nopeasti muuttua myyntikelvottomaksi – ilman laadukasta auringonsuojakalvoa.

Ulkoa tuleva säteilyn osuus noin 50 % UV-säteilystä. Loppu syntyy valaistuksesta ja lämmityksestä. UV-kalvoa voi käyttää siksi tehokkaasti myös muun muassa vitriineissä, jolloin näyttelyesineeseen kohdistuva UV- valon määrä minimoituu.

Erikoisaloille supertehokkaita erikoiskalvoja

On myös kohteita, jotka vaativat äärimmäistä UV-valon torjuntaa. Yhdysvaltalainen ikkunakalvojen valmistaja Madico on suunnitellut meripihkan sävyisiä erikoiskalvoja, jotka antavat erittäin vahvaa UV-suojaa myös 380 ja 400 nanometrin aallonpituuksien välillä. Tällä alueella alkaa siirtymä näkyvän valon aallonpituuksille. Näitä superkalvoja tarvitsevat esimerkiksi teollisuus, tutkimuslaboratoriot, puhdastilat ja lääkeala.

Madicon erikoiskalvosta hyötyvät myös valoherkkyydestä kärsivät. Kalvo suojaa auringon haitallisilta säteiltä jopa 500 nanometriin asti päästäen silti turvallisen määrän näkyvää valoa läpi.

Tutustu tarkemmin tehokkaisiin UV-suojakalvoihin

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *