Kevät ja ihana aurinko

Huoneeseen paistava auringonvalo on myrkkyä sisutukselle. Se haalistaa, kellastuttaa ja vaurioittaa aikaa myöden lähes kaikkea: kalustusta, sisustuskankaita, taidetta, huonekasveja, lattiamateriaaleja, esillä olevia valokuvia ja elektroniikkaa. UV-säteilyn tihutyö on yllättävän nopeaa erityisesti huonetiloissa, joihin paistetta osuu useamman tunnin päivässä.

Ei ole yhdentekevää minkälaisen kalvon ikkunaan laittaa ja kuka homman hoitaa. Oikean ikkunakalvon valinta ja sen asennus on tarkkaa puuhaa, mikä ei onnistu keneltä tahansa.

Auringonvalon ja UV-säteilyn haalistuttavaa vaikutusta ei aina huomaa heti, koska vertailu alkuperäisiin väreihin ja pintoihin on vaikeaa. Jossain vaiheessa sitä vaan havahtuu, että minne kankaan tai taideteoksen aiemmin kirkkaat värit ovat kadonneet?

UV-säteily vaikuttaa kuitujen kemialliseen rakenteeseen. Paitsi värien haalistumiseen, suora auringonpaiste on syynä myös esimerkiksi kankaiden, paperin ja lakan haurastumiseen ja vaurioitumiseen.

Syksystä kevääseen ongelmat voivat olla yllättäen jopa pahempia, sillä silloin aurinko paistaa matalammalla suoraan ikkunoista sisään.

Kerran haalistunutta tai vaurioitunutta tekstiiliä tai muuta sisutuksen pintaa ei koskaan saa palautettua ennalleen. Auringonvalon ja UV-säteilyn aiheuttamat haitat saa kuitenkin tehokkaasti estettyä aurinkosuojakalvolla.

Museot ja taidegalleriat ovat edelläkävijöitä arvokkaan omaisuutensa suojaamisessa. Optimaalisen lämpötilan ja kosteuden lisäksi niissä halutaan varmistaa, että UV-säteily pysyy poissa ja valoa on muuten juuri sopivasti.

Ikkunoihin asennetut auringonsuojakalvot poistavat 98–99% auringon UV säteilystä 300 ja 380 nanometrin välillä. Uv-säteilyyn kehitetyt kalvot jopa 410 nanometriin saakka. Samalla kalvot rajoittavat haalistumista aiheuttavaa lämpöä ja näkyvää valoa.

Nyt myös monissa kotitalouksissa, kauppaliikkeissä ja toimistoissa on oivallettu, että tilojen viilennyksen lisäksi aurinkosuojakalvot tarjoavat lisäbonuksen myös omaisuuden arvon suojaamisessa. Eri kalvotyytypeissä riittääkin valinnanvaraa eri tarkoituksiin

#auringonsuojakalvo

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *