Kellarimurrot alkavat

Kellarimurrot yleistyvät, kun lukostolle tulee ikää viisi vuotta. Syynä ovat asukkaiden hävittämät avaimet, jotka jäävät elämään lukostoihin, koska uudelleen sarjoitus tulisi liian kalliiksi. Tarve lukkoremontteihin kasvaa, ja lukkoja uusitaan, kun kiinteistö täyttää noin 10 vuotta. Ei kuulosta hyvältä.

Tuttu isännöitsijä huokaili taloyhtiön laskujen ääressä. Eräässä kerrostalossa oli ajauduttu kierteeseen kadonneet avaimet – lukkojen sarjoitukset – lukkoremontit.

Parissa asunnossa asukkaat vaihtuivat tiheässä tahdissa, ja avaimia oli toistuvasti hukassa. Yleensä oikea määrä avaimia löytyi lopulta, mutta muita asukkaita kalvoi epäilys väärinkäytöksistä. Kiinteistön lukot oli sarjoitettu niin, että yleisiin tiloihin kuljettiin samoilla avaimilla kuin asuntoihinkin.

Pyysin hänet ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan juttusille. Kerroin mahdollisuudesta siirtyä  mekaanisen lukituksen  ja koodilukkojen ajasta nykyisyyteen.
Avaimia hukkuu ja niitä joutuu valmistamaan uusia, ei siinä mitään.  Järkevillä kustannuksilla ei yleisten tilojen lukituksen rapautumista ole voinut aikaisemmin estää. Nyt voi! Tekniikka on halpaa ja ylläpito ei vaadi taloyhtiön ainoan insinöörin vaivaamista ylläpitotöihin.
Jos asunnon avain katoaa, lukkosepältä tilataan uusi mekaaninen avain mutta yleistentilojen muutokset voidaan tehdä sähköisesti verkossa heti ja yleistentilojen turvalliusuus ei kärsi.

Sähköiset ominaisuudet vähentävät lukoston rapautumista ja pidentävät sen käyttöikää.
Käytämme päivittäin merkittävästi monimutkaisempia ohjelmia ja laitteita, kun mitä nykyaikainen kulunvalvontajärjestelmä on. Kehityksen myötä myös avoimet rajapinnat ja hintataso on tullut käyttäjäystävälliseksi, eivätkä ne ole esteenä hankinnalle.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *