Älyä avainhallintaan!

Yritysturvallisuuden perustekijöitä on avainhallinta. Avaimia sekä myös sähköisiin avaimiin rinnastettavia kulkukortteja pitää säilyttää turvallisessa paikassa. Koko ajan pitää olla selvillä, kenen käytössä jokainen avain on. Pystyykö yrityksesi kontrolloimaan täydellisesti avainten käyttöä? Tiedätkö missä avaimet ovat ja kuka niitä käyttää juuri tällä hetkellä?

Turvallinen avainten säilytys edellyttää laadukasta avainkaappia. Avainten käytön seurantaa hankaloittaa kuitenkin se, että usein ei ole täyttä varmuutta, kuka henkilöstöstä on hakenut avaimen kaapista. Avainhallinta edellyttää avainten huolellista dokumentointia ja valvontaa.

Lisäksi samassa avainkaapissa saattaa olla erilaisia ja monen eri tason avaimia. Osaa avaimista voi käyttää koko henkilöstö, osaa taas nimensä mukaisesti vain yrityksen avainhenkilöt. Näin periaatteessa eri turvatason avaimille pitäisi olla omia avainkaappeja.

Joissakin työpaikoilla tai kiinteistöissä voi olla tilapäisesti käytössä avaimia tai kulkukortteja, joita ei saa viedä rakennuksen ulkopuolelle. Kun näitä käyttäjiä saattaa olla kymmeniä, miten voi tehokkaasti kontrolloida, että jokainen palauttaa poistuessaan avaimen tai kortin? Jos palautus tapahtuu varsinaisen työajan jälkeen, ketään avainvastaavaa ei ole edes paikalla.

Onneksi uusi älykäs tekniikka ratkaisee myös avainhallinnan ongelmakohdat.

Avainkaappi kontrolloi avaimia ja niiden käyttäjiä

Jos et löydy verkosta, et ole olemassa – kuuluu sanonta. Sama pätee nyt myös moderniin avainhallintaan. Jos avainta ei löydy verkosta, et voi olla varma onko se olemassa tai oikealla henkilöllä.

Älykkäiden avainkaappien avainhallinta perustuu avainten RFID-tunnisteisiin. Avaimen tai asiakirjan saa älykaapista pin-koodilla tai kulkukortilla ainoastaan henkilö, jolla on siihen oikeus.

Älykaapit voi kytkeä verkkoon tai kulunvalvontajärjestelmään. Näin älykaapin avaimia voi hallita ja seurata keskitetysti. Järjestelmä pitää kirjaa avaimista ja antaa tarvittaessa täyden raportin avainten käytöstä. Älykaappi tietää aina, kuka on ottanut avaimen käyttöönsä ja milloin. Järjestelmä hälyttää, jos jokin avain puuttuu.

Älykaappeja on moniin tarpeisiin: löytyy esimerkiksi seinään asennettavia avainkaappeja, avainturvakaappeja, säilytyslokeroilla tai ilman.

Tilapäisessä tai lyhytaikaisessa käytössä olleiden avainten ja kulkukorttien palauttamisen puolestaan ratkaisee ja automatisoi ”älykäs palautuslaatikko”. Älylaatikko koordinoi avainpalautuksia esimerkiksi työajan jälkeen, sillä se tunnistaa palautetun avaimen ja kirjaa sen palautetuksi.

Älykaapit nostavat siis avainten hallinnan tehokkuuden ja tarkkuuden aivan uudelle tasolle. Harppaus on melkoinen ruutuvihkoon perustuvasta ”avainkontrollista”, jota yhä esiintyy monissa paikoissa.

Lue lisää älykaapeista ja niiden ominaisuuksista

Turvalukkari toivottaa lukijoilleen huoletonta kesää!

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *