Huoneenlämpö miellyttäväksi kesälläkin – vaihtoehtoina aurinkosuojaverho ja ikkunakalvo

Aurinkosuojaverho laivassaOnni niillä, joiden kesäloma ajoittui tänä vuonna elokuun helteisiin. Tuolloin lomalta jo palaneet toimistotyöläiset joutuivat usein työskentelemään kuumissa olosuhteissa. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Ikkunoista tulvivan auringon lämmön ja muiden haittojen torjumiseen toimistoissa ja kotitalouksissa löytyy kaksi vaihtoehtoa: aurinkosuojakalvot ja aurinkosuojaverhot. Miten näiden ominaisuudet sitten eroavat toisistaan?

Itse asiassa aurinkosuojakalvojen ja aurinkosuojaverhojen perusperiaatteissa on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Molemmat torppaavat tehokkaasti auringon lämpöä, UV-säteilyä ja häikäisyä. Näin sisätiloissa on tasaisempi lämpötila säästä riippumatta ja jäähdytysenergiaa säästyy. UV-säteily ei haalista sisutusta eikä aiheuta vaaraa terveydelle.

Valmistajien antamien lukujen perusteella aurinkosuojaverho voi olla hieman tehokkaampi lämmöntorjunnassa ja ikkunakalvo puolestaan UV-suojauksessa. Tässä on syynä se, että verhoissa voidaan valita tummempi versio, koska eri vuodenaikojen valomäärää ei tarvitse niin paljon huomioida. Viime kädessä valinnan ratkaisevat kuitenkin yksilölliset tarpeet ja mieltymykset.

Aurinkosuojaverho esille tarpeen mukaan

Aurinkosuojaverho on joustava ratkaisu. Verhon voi laskea ja nostaa tarpeen mukaan – kokonaan ylös, alas tai mille korkeudella haluaa. Lämpölasielementti-ikkunoiden kanssa käytettäessä kannattaa huomioida lämpöstressin vaikutus ja pitää verho kuumalla ilmalla kokokaan alhaalla.

Kun verho on laskettu alas, ulkopuolelta ei näe enää sisälle, mutta sisältä näkee edelleen ulos. Suojaverhon saa siis aina nopeasti käyttöön, kun lämpö- häikäisy- tai yksityisyyden suojaa tarvitaan.

Aurinkosuojaverhoja löytyy monia eri värejä ja malleja. Toimisto- ja asuintilojen lisäksi niitä näkee usein esimerkiksi lentokenttärakennuksissa ja laivoissa. Verhon kun voi vetää eteen aina sopivasti auringon suunnalta. Esimerkiksi laivan komentosillalla auringon lämmön ja valon sekä veden korostaman häikäisyn hillitseminen on välttämätöntä. Verhojen sijaan aluksien ikkunoissa – ainakin Suomessa – käytetään usein myös aurinkosuojakalvoja, esimerkkinä vaikka Korkeasaaren lautta.

Aurinkosuojakalvo myös turvaa

Ikkunalasiin asennettava aurinkosuojakalvo on ratkaisuna huomaamattomampi. Kalvo ei himmennä näkymää ulos lainkaan.

Aurinkosuojakalvolla on myös pari lisäominaisuutta aurinkosuojaverhoihin verrattuna. Vahinkotilanteissa aurinkosuojakalvo tarjoaa suojaa sirpaleilta. Jos lasi rikkoontuu, kalvo pitää lasipalaset paikoillaan. Lisäksi Aurinkosuojakalvo säästää paremmin energiaa myös talvella, sillä se eristää sisälämpöä ja estää lämpöhukkaa ikkunasta.

Päätyy sitten kumpaan ratkaisuun tahansa, etenkin kesäkuumalla vaikutukset tuntee konkreettisesti miellyttävämpinä olosuhteina sisätiloissa.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *