Biometrinen tunnistus on jo täällä!

Kulunvalvonta, työajanseuranta ja pelkkä ovien avaaminen ratkaistaan yhä useammin biometrisen tunnistuksen avulla. Turvalukkarin omien havaintojen mukaan, sormen-jälkitunnistus on ylivoimaisesti yleisimmin käytössä, mutta kasvonpiirteiden tunnistaminen on hyvä vaihtoehto ”massakäytössä”

Avaimet ja kulkukortit on mahdollista hukata tai kopioida, ja koodit helppo vakoilla. Korkean turvallisuustason valvonnassa niillä on oma roolinsa, kun halutaan käyttää useampaa rinnakkaista tunnistusta. Yksinään käytettyinä ne eivät ole kovin turvallisia.

Turvallisuuslehdessä kerrottiin taannoin kuinka futuristi keksi kokeilla sirun asentamista avaimeksi käteensä. Toiminta vastaa kulkukorttia, mutta hukkaaminen on vaikeampaa. Koirassa siru asennetaan niskanahkaan. Sirun voi kuitenkin lukea ja kopioida myös ihmisen nahan alta! Käteen asennetun sirun kohdalla sopii toivoa, ettei sen kantajalla ole kovin samoja fyysisiä harrastuksia kuin Turvalukkarilla, kuten intohimoa halkojen hakkaamiseen.

Passia varten toimitetaan oikeassa formaatissa oleva kuva kasvoista poliisille. Kuva ja sormenjäljet tallennetaan viranomaisten tietokantaan. Kulunvalvonnassa sormenjälkeä ei tallenneta kuvana, vaan järjestelmä muodostaa sormen verinahan tunnusomaisista papillaariharjanteista matemaattisen mallin. Tästä mallista ei ole mahdollista muodostaa kopiota jälkikäteen.

Sormenjäljen luovuttaminen on monille yritysten työntekijöille helppoa ja tuttuakin. Silmän skannaaminen saattaa tuntua jo turhankin intiimiltä toimenpiteeltä.

Sormenjälkeä ei aikaisemmin pidetty kovin luotettavana tunnistustapana. Kehitys on kuitenkin edennyt pitkin askelin. Turvavaatimuksista ja olosuhteista riippuen tunnistukselle halutaan määritellä erilaisia tasoja. Kerrostalon ulko-ovella tai tehtaan portilla saattaa olla likaa ja vettä vaikeuttamassa tunnistusta. Silloin voidaan hyväksyä suhteellisen karkeakin tunnistus. Ydinvoimalan tai pankin ”kaikkein pyhimmässä” pitää kaikkien yksityiskohtien olla paikallaan, että ovi aukeaa.

Eri tunnistusyhdistelmät tietysti parantavat luotettavuutta. Ne voidaan yhdistää eri kombinaatioksi riippuen turvatasosta. Vaatimustaso voi myös vaihdella eri vuorokaudenaikoina.

Perinteiset järjestelmät ovat vaatineet raskasta softaa ja yhteyttä serveriin mikä on lisännyt järjestelmän häiriöalttiutta ja asennuksen monimutkaisuutta. Nykyaikainen tunnistin toimii ovella tarvittaessa itsenäisesti, oman älykkään ohjelmansa kanssa. Kapasiteetit ovat huimaavia. Laite muistaa 50 000 viimeistä tapahtumaa ja käyttäjiä voi olla 5000! Se riittää vähän isommankin huushollin tarpeisiin.

Kategoria(t): Kulunvalvonta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *