Näkymätön vaara

Auringon UV-säteilyn petollisilta haittavaikutuksilta terveydelle ja omaisuudelle ei pääse pakoon edes sisätiloissa. Aina voi toki vetää verhot ikkunoiden eteen, mutta kuka haluaa elää ja työskennellä koko ajan vain keinovalossa? Auringonsuojakalvot blokkaavat tehokkaasti ikkunoista huoneisiin pyrkivän ultraviolettisäteilyn, mutta päästävät samalla näkyvän valon sisälle.
UV tulee myös autonlasin läpi
Autojen ”tehdastummennukset” ovat lasin sävyttämistä. Niiden tuoma suoja lämpöä vastaan on pienempi mitä jälkiasenneltavilla ammattikalvoilla on. UV suoja niissä on mitätön verrattuna laadukkaiden kalvojen 99 % tehoon. UV suojan merkitys on viime vuosina kasvanut merkittävästi lisääntyvien iho-ongelmien vuoksi. Lupia myös tuulilasin ja etusivulasien kalvoittamiseen on saatu juuri tästä syystä.

Kalvon tummuutta arvioitaessa on todellisen valon läpäisyn ja tunnetun valointensiteetin välillä iso ero. Esimerkiksi näkyvänvalon läpäisyn 40 % ihmisen aistit kokevat vain 25 % pudotuksen! Rullaverhoilla torjutaan suora auringonpaiste mutta silloin lämpö on jo kuitenkin auton sisällä. Kalvot torjuvat lämpöä paitsi heijastamalla myös absorboimalla lämpöä lasin kautta rakenteisiin.

Rakennuksissa ulkoa tuleva säteilyn osuus noin 50 % UV-säteilystä. Loppu syntyy valaistuksesta ja lämmityksestä. UV-kalvoa voi käyttää siksi tehokkaasti myös muun muassa vitriineissä, jolloin näyttelyesineeseen kohdistuva UV- valon määrä minimoituu.

On myös kohteita, jotka vaativat äärimmäistä UV-valon torjuntaa. Yhdysvaltalainen ikkunakalvojen valmistaja Madico on suunnitellut meripihkan sävyisiä erikoiskalvoja, jotka antavat erittäin vahvaa UV-suojaa myös 380 ja 400 nanometrin aallonpituuksien välillä. Tällä alueella alkaa siirtymä näkyvän valon aallonpituuksille. Näitä superkalvoja tarvitsevat esimerkiksi teollisuus, tutkimuslaboratoriot, puhdastilat ja lääkeala.

Eri tuotevaihtoehdoista vaihtoehdoista lisää tästä

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *