Onko avainhallinta oikeasti hallussa?

Avainhallinta on kriittinen osa kiinteistön turvatekniikkaa. Tästä kaikki ovat varmaan samaa mieltä. Mutta pohditaanpa asiaa vähän tarkemmin. Tiedätkö oikeasti, kenellä kaikilla kiinteistöjesi avaimia tällä hetkellä on?

Juttelin asiasta tutun isännöitsijän kanssa. Aluksi hän aika itsevarmasti totesi että heidän kaltaisellaan isolla yrityksellä avainhallinta on taatusti kunnossa.” Jollakin pienemmällä taholla tilanne voi olla toisenlainen”, hän kuitenkin lisäsi.

Lähdimme avaamaan tilannetta. Lopulta paljastui, että kaverinikin työpaikassa avainhallinnassa oli paljon petrattavaa. Luulo ei ollutkaan tiedon väärti.
Avainhallinta on itse asiassa aika kimurantti yhtälö. Eri osapuolella voi olla hyvinkin poikkeavat käsitykset siitä. Kiinteistöyhtiö uskoo yhtä, isännöitsijä taas toista. Ja lukkoliikkeellä saattaa taas olla avaimista täysin omat näkemyksensä.
Standardi ei ole kaikilla sama!
Siis oletetaan, vaikka pitäisi tietää. Kuulostaa vaaralliselta – ja sitä se sanan varsinaisessa merkityksessä onkin.
Kyseessä kun ei ole mikään pikkuasia. Mikäli esimerkiksi taloyhtiö joutuu tekemään uudelleensarjoituksen heikosti hoidetun avainhallinnan takia, niin euroja voi palaa jonkin verran. Hävinnyt avain aloittaa lukoston rapauttamisen saman tien. Tässä asiassa ei kannata olla tarkka. Perinteisen ruutuvihon varassa hoidettu ”avainhallinta” saattaa hymyilyttää mutta on arkitodellisuutta monessa paikassa.

Avainhallinta kannattaa ottaa vakavasti. Paras ratkaisu on tehdä prosessit selväksi ja tarvittaessa kouluttautua osaavien ammattilaisten opastuksella. Avainhallinta on aina prosessi, joka sisältää monia vaiheita ja omat työvälineensä. Muun työn ohessa tämän kokonaisuuden omaksuminen ja sisäistäminen ei oikein tahdo onnistua.

Asiakkaalle räätälöity ja käytännönläheinen koulutus tuottaa useimmiten parhaat tulokset. Pakettiin kuuluvat lisäksi käytännön prosessimäärittelyt sekä tarvittaessa myös koulutusta ja ohjeistusta.

Muistutan vielä yhdestä asiasta. Avainhallintaan ei riitä kertaluonteinen panostus. On järkevää käydä säännöllisin väliajoin ammattilaisen kanssa läpi oman organisaation tilanne tällä sektorilla. Samalla pystyt päivittämään prosessisi vastaamaan muuttuneita vaatimuksia.
Panostus avainhallintaan maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Ja elämäsi voi samalla helpottuakin.

Lisätietoja

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *