Mikään ei hätkähdytä niin kuin rikkoutuneen lasin kilinä. Oli kyse vahingosta tai sitten tahallisesta ilkivallasta tai murtautumisesta, ikkunalasi on heikoin lenkki kiinteistön turvallisuudessa.
Saimme äskettäin lehdistä lukea,että myös presidenttiehdokkaan kotia on lähestytty kivi kourassa. En tiedä oliko tämä aggressio humalaisten päähänpisto vaiko sunniteltu teko.
Valitettavasti tätä ilmiötä on esiintynyt myös esim. ministereitä ja virkamiehiä kohtaan aikaisemmin. Jotkut ilkivallan tekijät puolustavat tekosiaan sananvapaudella tai jopa itsenäisyytemme puolustamisella. Juuri itsenäisyytemme ja demokratiamme mahdollistaa, että meillä on vapaus ilmaista mielipiteitämme – kärkevästikin, jos on syytä. Väkivaltaista hulinointia ei voi kuitenkaan enää kutsua mielenosoitukseksi tai edes sananvapauden harjoittamiseksi.
” Ikkunan rikkominen on yhtä vähän mielipide kuin hevosen hakkaaminen jääkiekkomailalla. ” kirjoitteli Jari Tervo aikanaan Tampereen kiekkovieraista ja osui oikeaan.
Me tavalliset tallaajat emme joudu miettimään lasinsuojausta edellä mainitusta näkökulmasta. Usein kodissa ja kouluissa tarve lähtee henkilösuojelusta suurten lasipintojen tuomaa vahingonvaaraa vastaan. Oman osansa suojaustarpeesta tuovat myös varautuminen asuntomurtoihin! Näissä murroissa on usein tehtailun makua ja jotkut asuinalueet joutuvat ryhmän uhriksi tehostetusti. Kohteeksi valitaan helpoimmat ja suojaamattomat kohteet.
Liike- ja yritystilojen suunnittelussa yleensä huomioidaan vaaralliset lasipinnat etukäteen.
Ei kuitenkaan aina, kuten linkin takana olevassa uutisessa kerrotaan!
Usein suojaustarpeen muutostarve syntyy,kun tilan käyttötarkoitus tai suojaustaso muuttuu. Siinä jälkilaminoitavat kalvot ovatkin oiva ratkaisu lisätä turvallisuustasoa.
Wikipedian artikkelissa kerrotaan tiivistetysti mistä jälkilaminoinnissa on kysymys.