Joko olemme valmiit turvalliseen avainten säilytykseen!

Kehittyvän lukitustekniikan ansiosta varkaiden ja murtomiesten ammatti on hankalampaa. Autoissa on käynnistyksenestolaitteet ja kiinteistöissä usein turvalukot ja muuta valvontaa.

Ammattivarkaiden toimintatapa onkin nykyisin usein kaksivaiheista. Ensimmäinen ja samalla tärkein saalis on avaimet, joilla varsinaisen arvoesineistön, ajoneuvon tai vaikka yrityssalaisuuden varastaminen onnistuu siististi ja jälkiä jättämättä.

Esimerkkejä riittää. TaannoinHyvinkäällä murtauduttiin yrityksen huoltorakennukseen ikkunan kautta. Varkaiden matkaan lähti avainkaapista useita yrityksen kuorma- ja pakettiautojen vara-avaimia. Rantasalmelaisesta yrityksestä anastettiin kassakaappi ja sen mukana yrityksen avaimia.  Olisi kannattanut tutustua ohjeisiin
Yritysten rikostenehkäisyssä avainturvallisuus onkin nykyisin kirjaimellisesti avainasemassa. Etenkin, jos yrityksellä on käytössä tai hallussa useita avaimia, niitä tulisi säilyttää vain standardoidussa, vakuutusyhtiöiden määrittelemässä avainkaapissa.

Avainkaappi on turvallinen, jos siihen ei ole avainta

Avainkaappeja on kuitenkin markkinoilla joka lähtöön. Turvalukkari on kuullut onnettomimpana esimerkkinä kertomuksen muuttomiehistä, joilta luiskahti yritysmuuton yhteydessä asiakkaan lukittu avainkaappi maahan. Tukeva metallikaappi kesti ulkoisesti kolhut, mutta ovi ponnahti rytäkässä auki! Hetken pähkäiltyään hölmistyneet muuttomiehet survoivat ”turvakaapin” oven vaivihkaa takaisin kiinni ja homma jatkui.

Turvallisen avainkaapin ovea ei saa auki esimerkiksi sorkkaraudalla vääntämällä. Se on pultattu vahvasti kiviseinään tai lattiaan – se ei siis lähde ei-toivottujen ”muuttomiesten” mukaan kokonaisuudessaan, kuten aiemmassa esimerkissä. Lisäksi sitä ei saa auki anastetulla tai löydetyllä avaimella – avainkaappiin ei ole siis omaa avainta. Myös avainkaapin tilan suhteen ovat omat vaatimukset, eli tilan pitää olla valvottu.

Avain- tai turvakaapin kompastuskivi on kaapin mahdollinen oma avain. Periaatteessa avainkaapin avainkin vaatisi aivan oman turvakaapin, jos avain ei kulje aina turvallisesti omistajansa mukana. Avain voi aina helposti unohtua esimerkiksi samaan tilaan avainkaapin kanssa.

Turvalukkari suositteleekin avainkaapeille elektronista lukitusratkaisua. Kaikissa Case Closed -avainturvakaapeissa on vakiona elektroninen näppäinlukko.

Kaikille elektroniikan insinööreille tiedoksi: kaapin avausta ei voi manipuloida esimerkiksi vaihtamalla ulkoisen näppäimistön. Kaapin lukko tunnistaa oikean käyttölaitteen, eikä hyväksy muita.  Neljän millin teräslevystä valmistetut kaapit, joissa ovi salpaantuu molemmilta reunoilta, on luokiteltu vakuutusyhtiöiden suositteleman SS-3492 standardin mukaisesti.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *