Turvakaapin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota!

HS uutisoi 27.11.2020 siitä, että ansioitunut vuorineuvos saa syytteen ampuma-aserikkomuksesta. Vastaaja oli säilyttänyt aseita kerrostalon kellarissa, omassa varastotilassa turvakaapeissa. Aseet kaappeineen varastettiin murron yhteydessä. Saaliina oli yli 20 kpl erilaista kivääri- ja käsiasetta!
Asekaapeilla ja avainkaapeilla on saman standardin mukaiset vaatimukset.  Samaan hyväksyttyyn kategoriaan kuuluu esim. SFT 5870 ja SS 3492 ja EN 1143-1 mukaiset kaapit.
Kaappien runko on siis sama, mutta avainkaapeissa ja asekaapeissa on erilainen kalustus sisällä. Vaikka eri hyväksynnän läpikäyneet kaapit täyttävät ihme ja kyllä saman standardin, huomaa niiden tukevuudessa ison eron. Halvin ei ole ehkä paras valinta. Artikkelissa kiinnitti huomiotani se, että vastaaja oli pyytänyt säilytysratkaisuun lausuntoja oikeusoppineilta! Itse olisin kysynyt neuvoja turvallisuusalan asiantuntijoilta, mieluiten etukäteen.
Artikkelissa mainitaan myös, että kaapit olivat kiinnitetty seinään. Siitä huolimatta asekaapit olivat lähteneet murtomiesten mukaan. Oikein ankkuroidut, tukevat turvakaapit eivät irtoa mukaan nostettaviksi. Lattiakaapit pitää ankkuroida ristiin vähintään kahdesta pisteestä ja seinäkaapit tukevaan alustaan neljästä kohdin. Yhdellä kiinnitysankkurilla saavutetaan helposti yli 1000 kg vetolujuus. Näin on varmistettu, ettei niitä ilman kaivinkonetta mukaan viedä. Vastaaja vetosi myös siihen, että aseet säilytettiin kolmen lukon takana. Kerrostalon alaovi oli yleensä auki, ja kellariin oli pääsy ainakin kaikilla talon asukkailla. Isossa yhtiössä ei kaikkia asukkaita voi tuntea, joten ovenavausapua on helppo pyytää. Jäljelle jääkin varastonoven käyttölukko!
Vuorineuvoksella tuskin on ollut kaapeissa perus-Baikaleita, joten jo varmuuslukon lisääminen varastonoveen ja tilan tuominen valvonnan piiriin, olisi maksanut vain muutaman satasen, vaikka kellarivarasto aseiden varastointipaikkana olikin väärä valinta. Hopeareunus asiassa oli se, että suurin osa aseista saatiin takaisin poliisin toisessa tutkimuksessa, joka koski United Brotherhood rikollisjärjestön toimintaa.        

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *