Yrittäjien blogi on kiinniittänyt huomiota toimitilaturvallisuuteen

Yrittäjän pitää toiminnassaan ottaa monia seikkoja huomioon. Yleensä keskustellaan paljon perinteisistä liiketoimintafunktioista, kuten kirjanpidosta, markkinoinnista tai asiakaspalvelusta, ja näiden järjestämisestä, mitä ei tietenkään kuulu vähätellä. Yrittäjän fyysiseen omaisuuteen liittyvistä asioista, kuten toimitilojen rakenteellisesta suojaamisesta, keskustellaan kuitenkin aivan liian vähän. Vai haluaisitko, että yrityksesi joutuu murron kohteeksi?

Suuntaviivat riittävälle suojaustasolle löytyvät Finanssialan liiton julkaisemista turvallisuusohjeista. Siellä on eri toimialatriskikohtaisesti eriteltynä. Jaottelu on ymmärrettävä, koska esimerkiksi alkoholimyymälään on luonnollisesti isompi murtautumisriski kuin vaikka kukkakauppaan. Toisaalta jo rikotusta näyteikkunasta syntyneet lasinsirpaleet voivat pilaannuttaa hienomekaanisia laitteita tai elintarvikkeita myyvän yrityksen tuotevarastoa ja keskeyttää toiminnan joksikin ajaksi. Toiminnan keskeyttämisen ja jälkiselvittelyiden kustannukset voivatkin olla suurempi kustannuserä kuin varsinaisen menetetyn omaisuuden arvo!  Vakuutus korvaa varastetun tallennusvälineen, mutta ei sen sisältämää tietoa. Erityisen tärkeää on huolehtia tilojen suojauksesta silloin, jos säilyttää asiakkaan omaisuutta. Maineriski on myös varteenotettava seikka suojausta mietittäessä.

Liiketilojen ovissa kannattaa olla II luokan käyttölukko ja I luokan varmuuslukko. Lukkojen funktio on kaksitahoinen. Ne estävät sekä laitonta sisääntuloa että kulkua sisältä ulospäin. Toisaalta myös poistumistien säädökset on huomioitava, mikä on täysin mahdollista turvallisuuden puitteissa. Jos samoissa tiloissa toimii useampia yrityksiä, on syytä selvittää etukäteen, missä kulkee oma “vakuutusraja”.

Lasipinnat muodostavat monella tavalla turvallisuusriskin. Niistä näkee sisälle, mikä puolestaan auttaa valmistautumaan murtoon, ja rikkomalla esimerkiksi pienen tuuletusikkunan lasin, on mahdollista ujuttautua sisätiloihin. Erityisen kannattavaa on huomioida yrityksen palosuojaus. Tulipalo saa nopeasti isoja tuhoja aikaiseksi. Investoimalla parempaan suojaustasoon, joka huomioi myös paloturvallisuuden, voi nostaa omavastuun määrää ja pudottaa siten vakuutusmaksuja. Investoinnit omaisuuden suojaamiseen maksavat itsensä takaisin!

Edellä mainittu Finanssialan liitto tekee listaa ns. hyväksytyistä murtosuojaustuotteista. Suojauksessa ei kannata käyttää ketä tahansa ”naapurin poikaa”. Laki yksityisistä turvapalveluista määrittelee, kuka taho eri turvalaitteita voi asentaa. Esimerkiksi hälytyslaitteita valittaessa on syytä muistaa, että koteihin tarkoitetut palvelut eivät välttämättä sovi yrityksiin. Sama koskee kameravalvontaa. Yrittäjä ajautuu helposti laittomuuksiin, jos yritystiloissa on väärin kohdennettuja tai asennettuja kameroita, joissa vielä on äänitysmahdollisuus.

Yrityksen suojausta ei kannata suunnitella vakuutuskorvaukset mielessä, vaan yrityksen tarpeet huomioiden. Edellä mainitut vinkit ja ohjeet vaativat asiantuntemusta. Usein paras ratkaisu on tehdä itse sitä mitä parhaiten osaa ja luottaa muissa asioissa alan ammattilaisiin. Ihan samalla tavalla kuin monet ulkoistavat kirjanpidon sen osaaville tahoille.

https://yrittaja.io/blo…/2021/1/11/yrittj-suojaa-omaisuutesi

Blogissa on kuultu asiantuntijana Safetyset Oy:n vanhempaa asiantuntijaa Jorma Ikävalkoa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *