Työmaan tunnistekorttiin lisää ominaisuuksia

Työmailla ei voi enää liikkua saati työskennellä kuka tahansa ilman asianmukaisia lupia, todisteita ja tunnisteita.  Keväästä lähtien rakennustyömaiden kaikilta työntekijöiltä, aina siivoojista ja vartijoista lähtien, on vaadittu kuvallista henkilötunnistetta. Siinä pitää olla nimi, työnantaja ja aktivoitu veronumero.

Myös omakotitalojen rakennustyömaille laajeneva henkilökortti veronumeroineen on yksi uusi hyvä ase harmaata taloutta vastaan. Jo pidempään on tilaajavastuulain pohjalta valvottu, että työnantaja on hoitanut esimerkiksi verot, eläkemaksut, työehdot, sekä tapaturma -ja vastuuvakuutukset.

Tämäkään ei vielä riitä pätevän ja lainmukaisen raksamiehen todistusaineistoksi. Pitää löytyä esimerkiksi työturvallisuus- ja tulityökortti, turvasuojaajakortti sekä tarvittavia todistuksia erikoistaidoista, kuten trukkikortti, sähkötyöturvallisuuskortti tai jokin muu pätevyystodistus. Joskus saatetaan vaatia myös ensiapukorttia tai vaikka huumetestiä.   Näistä kaikista muodostuu aikamoinen nippu dokumentteja.

Milloin kortti, josta löytyisi kaikki?

Järjestelmä kaikkiaan on erinomaisen hyvä, mutta toteutus tuntuu hivenen raskaalta. Eikö tätä kaikkea tunniste-, lupa- ja todisteaineistoa voisi nykypäivänä saada yhden kortin taakse? Sen ei luulisi olevan täysin mahdotonta, saahan esimeriksi ajokortinkin laajennettua kauppaliikkeen kanta-asiakaskortiksi.

Jo nyt kehittyneillä työmailla käytetään työntekijän kuvallista tunnistetta myös kulunvalvonnassa sähköisenä kulkukorttina. Sähköisen kulunvalvonnan tiedot voidaan lähettää suoraan verohallinnolle. Näin varmistuu, että työmaalla liikkuu vain luvallista ja verovelvoitteensa hoitanutta väkeä.

Seuraava askel voisi olla rehellisen ja vastuuntuntoisen rakennusalalla työskentelevän yrityksen tai rakennusammattilaisen ”platinakortti”, johon on tallennettu kaikki muukin tarvittava tieto yhden sirun taakse.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Työmaan tunnistekorttiin lisää ominaisuuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *