Aurinkosuojakalvo – se kustannustehokkaampi ikkunaremontti

Näin talvipakkasilla sen todella huomaa, kun lämpöenergia (lue: raha) karkaa ulos ikkunoista. Tavanomaisten ikkunoiden kautta häviää yllättävän paljon, jopa 15–20 prosenttia rakennuksen lämmitysenergiasta.

Kun jotain tarttis tehdä, niin ensimmäisenä tulee mieleen ikkunoiden vaihto energiatehokkaammiksi. Näin saakin energiansäästöjä, mutta investointiin kuluu toki rahaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yhden ikkunan vaihto ja asennus maksaa 1000 euroa. Pientalossa lasku nousee siis herkästi 10 000 ja 20 000 euron välille. Tyypillisesti ikkunoiden vaihdon kulut on laskettu saatavan energiansäästönä takaisin noin 15 vuodessa.

On kuitenkin toinenkin tapa estää lasien läpi tapahtuvaa lämpöhävikkiä, jos ikkunarakenteet ovat sinänsä kunnossa. Ikkunalasien aurinkosuojakalvot eivät pelkästään rajoita kesäisin kuuman auringonpaisteen aiheuttamaa lämmönnousua, häikäisyä ja haalistumista. Aina ei tule mieleen, että kalvot myös estävät tehokkaasti lämmön karkaamista ulos talvisin. Myös vedon tunne vähenee, koska kalvon pinta varastoi lämpöä ja on lämpimämpi kuin paljas lasi.

Kulut takaisin muutamassa vuodessa

Aurinkosuojakalvo vähentää lämpöhukkaa ja vedontunnetta.  Lämpö pysyy siis sisätiloissa tasaisena kesät talvet. Tämä tuo selvää säästöä energiankulutukseen.  Aurinkokalvojen takaisinmaksuaikaan vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen lämmitysmuoto, ympäröivä ilmasto, ikkunatyyppi ja itse kalvotyyppi. Kuitenkin varovaisestikin arvioituna aurinkosuojakalvo maksaa itsensä takaisin säästyneinä energiakustannuksina alle viidessä vuodessa. Joskus jopa kahdessa vuodessa.  Näin voi sitten laskea kannattavuutta suhteessa ikkunoiden uusimiseen.

Juuri tarpeisiin sopivan aurinkosuojakalvon valintaan kannattaa kysyä asiantuntijan apua. Valinnanvaraa riittää. Kestäviä ja helppohoitoisia SunGard-aurinkosuojakalvoja on tarjolla pelkästään eri värisävyinä ja tummuuksina useita vaihtoehtoja.

Monikerroksisesta polyesteristä valmistetut kalvot kestävät hyvin Suomen ilmastoa, missä riittää sekä pakkasta että hellettä.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *