Missä on viisauden lähde?

Professori Jarmo Limne´ll kiinnitti taannoin huomioita kolumnissaan asiaan, joka jää usein vähälle huomiolle. Se on turvallisuuden tunne. Sitä vähätellään eikä siitä oikein osata puhua ja mittaaminenkin on vaikeata. Vanhemmalla Turvalukkarilla on muistissa ”vähällä piti” tilanne liikenteessä vuosien takaa. Onnettomuus vältettiin, mutta jalka nousee kaasulta vieläkin, kun kyseistä paikkaa ohitan. Vaaralliseksi kokemastani tilanteesta on jäänyt aika kestävä tunnekuva. Todellisuus ja tunnekokemus poikkeaa siis toisistaan. Kuten Limne´ll toteaa, turvallisuutta emme voi parantaa keskittymällä vain faktoihin. Lauluntekijä Hector ihmettelee laulussaan, kuinka paljon viisaampi sitä oli nuorena, ja vanhempana ei muista mistä lähteestä joi sitä viisautta. Syynä ei ole ehkä huono muisti vaan nuoruuden kuolemattomuus. Tunne joka varsinkin meillä miehillä voi olla aika vahva nuorena. Perheen myötä asiat saavat uusia arvoja. Emme huolehdi nyt yksin vain omasta turvallisuudesta vaan myös oman perheen ja ehkä myös vanhempien turvallisuudesta. Nuoret sekä vanhat ymmärtävät asiat, kun kohderyhmä huomioiden heille kerrotaan. Tehdyt toimet yritys -tai kodinturvallisuuden lisäämiseksi ovat oikeita ja varsinkin, jos ne tehdään etukäteen ja niistä kerrotaan osallisille. Valmistautuminen lisää turvallisuudentunnetta, vaikka toimet eivät niin isoja olisikaan.
Jo sovittujen käytäntöjen kertaus tai vaikka alkusammutuskaluston kunnon tarkistus tai jopa koulutus tuo osaltaan varmuutta myös muihin turvallisuuden osa-alueisiin. Ollaan kiinnostuneita omasta turvallisuusympäristöstä!
Viime aikojen lehtijutut, joissa presidentit uhoilevat toisilleen ja maailmalle suurimmalla ydinasenapilla, on surullista luettavaa. Vaikka nyt tuntuu, että ydinsota on lähempänä kuin pari vuotta sitten, ei ole kuitenkaan tarvetta lietsoa turvattomuuden tunnetta. Vara on viisautta, ajattelin ja tarkistin taloyhtiömme turvallisuusjohtajana väestösuojien kunnon ja tein tarvittavat päivitykset. Turvallisuuden tunteeni lisääntyi ja uskon niin tapahtuvan myös asukkaille, kun kerron toimista vain päivitystapahtumana osana turvallisuussuunnitelmaa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *